Werkwijze en behandeling psychologische hulp

 

Psychologenpraktijk Westerduin wil kwaliteit leveren, en tijd en ruimte reserveren voor uw behandeltraject. Het kan zijn dat u, voordat u bij ons terecht kunt, eerst een aantal weken moet wachten, zodat we zeker weten dat we voldoende ruimte hebben om u goed te kunnen begeleiden.

 

Wanneer u zich aanmeldt voor behandeling, wordt u op een wachtlijst geplaatst. U wordt geinformeerd over de wachttijd. Zodra er een nieuwe plek ontstaat nodigen wij u  uit voor een intakegesprek, waarna binnen 2 weken de behandeling kan starten.

In het algemeen is de opbouw van een behandeling als volgt:

Diagnostiek / onderzoek van de klachten

Ten eerste zal de psycholoog proberen om samen met u een duidelijk beeld te krijgen van de oorsprong van uw klachten.

Met name bij kinderen en jeugd kan het zinvol zijn om aanvullend diagnostisch onderzoek te verrichten om goed te bepalen wat er aan de hand is.

De onderzoeksfase wordt afgerond met het bepalen van het doel en de aanpak van behandeling. Er wordt een behandelplan opgemaakt.

Psycho-educatie

Bij psychologische problematiek is het belangrijk om goed geinformeerd te worden. Dit is helpend om uzelf of uw kind goed te begrijpen. Daarom is uitleg over de psychische klachten en symptomen vaak een belangrijke tweede stap in het behandelproces.

Behandeling

Ik werk oplossingsgericht waarbij ik met name princpes uit de Cognitieve Gedragstherapie en systeemtherapie op maat toepas.

EMDR pas ik vaak toe binnen mijn behandeling. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. 

Naast deze behandelingmethodes maak ik gebruik van e-Health  vanTherapieland. De online modules maken  onderdeel uit van de behandeling naast andere besproken huiswerkopdrachten. Hier kunt u tussen de sessies mee aan de slag. Binnen de behandeling wordt daarmee van u een actieve bijdrage gevraagd.

Wanneer u niet in de gelegenheid bent om naar de praktijk toe te komen, behoort een online (beeldbel) behandeling tot de mogelijkheden.